O homocysteinu, Vitamínech s příběhem a vitamínovém tuningu

Tak jako je důležité znát hladinu cholesterolu v krvi, je důležité znát i hladinu homocysteinu a celoživotně ji ladit na ideál.

Snadno tak předejdete běžným civilizačním chorobám, jako jsou infarkt, mrtvice, stařecká demence, spontánní potrat nebo jen „obyčejná” únava a migréna.

Hladina homocysteinu představuje jedno číslo výsledku krevního rozboru, podle kterého lze určit, zda máte nedostatek vitamínů řady B a některých dalších životně důležitých látek.

Pokud přihlédneme k individuálním potřebám každého člověka, můžeme říci, že čím níže dotyčný homocystein v krvi má, tím lépe. Fyziologická hladina se liší v závislosti na pohlaví, věku a životním stylu. Homocysteinové číslo by měli znát především lidé s diagnózou špatné srážlivosti krve (např. Leidenská mutace), těhotné ženy, vegani i vegetariáni, pacienti s chronickým selháním ledvin, ženy trpící opakovanými potraty, matky dětí s vrozenou poruchou neurální trubice, ženy, které užívají hormonální antikoncepci a také kuřáci a konzumenti alkoholu. U těchto skupin lidí je velice pravděpodobné, že jejich hladina homocysteinu je nadměrně vysoká a páchá v organizmu nemalé škody.

Co s vysokou hladinou homocysteinu?
Pro snížení hladiny homocysteinu je důležitý dostatečný příjem vitamínu B6, B12 a B9.
Kromě těchto vitamínů s metabolismem homocysteinu souvisí také zinek, hořčík a betain. A jak podle naměřené hladiny určíte, kolik vitamínů a minerálů užívat, aby byl jejich účinek co nejlepší? To je na delší povídání, a proto vznikl projekt Vitamíny s příběhem.

Před několika lety se mluvilo o vitamínové suplementaci. Po několikaleté praxi můžeme mluvit o jemném vitamínovém ladění přírodními produkty, takzvaný vitamínový tuning. Inspirujeme se osobnostmi, jako jsou Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., holistická lékařka Dr. Barbara Miller působící v Berlíně a také vycházíme z poznatků výzkumů o homocysteinu, které ve vědecké publikaci „Die B-Vitamine Folsäure, B6 und B12 in der Prävention” shrnul Prof. Dr. Uwe Till a dokonce v českém jazyce ve své publikaci „Jak pomoci tělu, aby se vyléčilo samo” mnohé poznatky shrnul MUDr. Karel Erben.

Kde se naučím s homocysteinem pracovat?
Ten, kdo se chce se svojí hladinou homocysteinu naučit pracovat, se může objednat na konzultaci.

Naučíte-li se udržet homocystein na ideální hladině, přispějete tak k prevenci vzniku běžných civilizačních chorob. Vyšetření krve na homocystein se pro vás může stát podnětem k pozvolné pozitivní změně. I malý krok někdy může rozhýbat velké věci.

Šest důvodů, proč snižovat hladinu homocysteinu v krvi

1. Zbavíte se únavy a malátnosti.
V důsledku špatné životosprávy a nezdravého životního stylu býváme často unavení, poleháváme během dne a chybí nám energie na smysluplné aktivity. Lidé si dnes často stěžují na únavu, která jim komplikuje život. Poté, co si díky užívání vitamin a minerálů sníží hladinu homocys- teinu v krvi, únava a problémy s ní spojené zpravidla zmizí.

2. Prevence infarktu a mrtvice
Za vznikem a rozvojem infarktu, mrtvice, aterosklerózy či trombóz podle homocysteinové teorie stojí jeden zásadní rizikový faktor, a tím je kouření. Kouření výrazně přispívá ke zvyšování hladiny homocysteinu. Zároveň zvýšenou tvorbu homocysteinu způsobuje vyšší konzumace živočišných bílkovin. Žádoucí je přijímání vitamínů a minerálů ve správném poměru.

3. Vyšší odolnost vůči depresím
Výzkumníci z Psychiatrické kliniky Lékařské fakulty UK se domnívají, že depresivní onemocnění může být spojeno se zvýšenou koncentrací homocysteinu. Ve hře jsou však další faktory jako genetika a životní prostředí. Rozvoji onemocnění lze předcházet systematickým snižováním hladiny homocysteinu v krvi.

4. Nižší riziko vzniku zhoubných nádorů
Homocysteinová teorie praví, že pokud je hladina homocysteinu v krvi nižší, riziko nádorových onemocnění klesá. Ke zdárné léčbě rakoviny je třeba skloubit postupy klasické medicíny s prostředky, které silně podporují činnost imunitního systému. V praxi to znamená, že je mimo jiné nutné snížit hladinu homocysteinu.

5. Nízké riziko spontánních potratů
Spousta žen bývá v těhotenství vystavena nejedné zdravotní komplikaci a v ohrožení se ocitá nejen budoucí maminka, ale i její plod. Mezi tato rizika lze počítat i zvýšenou hladinu homocysteinu. Je tedy důležité, aby těhotné ženy udržovaly jeho optimální hladinu a minimalizovaly rizika.

6. Prevence vzniku Alzheimerovy choroby
V průběhu stárnutí se snižuje hladina vitamínu B12 a kyseliny listové. Jejich nedostatek podle výsledků výzkumů zapříčiňuje zvýšení hladiny homocysteinu v krvi. Vzhledem k mnohočetným patologickým účinkům zvýšené hladiny homocysteinu se tak jeví podávání tria B6, B9 a B12, lecitinu, zinku a hořčíku jako možnost prevence a zpomalení neurodegenerativních změn v průběhu stárnutí.

Platební a storno podmínky

Platební a storno podmínky pro účast na akcích pořádaných Vitamíny s příběhem – klub z.s., IČ 07935056, platné od 21.3. 2019.

Rezervace

Pro rezervaci místa na dané akci, je třeba vždy uhradit uvedenou zálohu předem.

Proto, aby se daná akce mohla uskutečnit, je třeba, aby byl s dostatečným předstihem proveden minimální počet rezervací.

Kapacita míst je omezena, po překročení této kapacity bude vaše rezervační záloha vrácena, nebo po dohodě s vámi převedena na jiný kurz.

Způsob platby

Záloha musí být uhrazena předem pro rezervaci vašeho místa.

Celý účastnický poplatek musí být uhrazen vždy před začátkem akce a je podmínkou vaší účasti na akci. Platba se provádí převodem na účet.

Veškeré údaje k platbě vám budou zaslány emailem.

Zrušení účasti před začátkem akce

Záloha, kterou platíte pro rezervaci místa, je nevratná a slouží jako záruka pro výdaje spojené s pořádáním kurzu.

Při zrušení účasti na akci ze strany účastníka se uhrazená záloha nevrací, ať jsou důvody k neúčasti jakékoli.

V případě, že sami najdete za sebe náhradu, je možno na ni vaši zálohu převést. Toto neplatí, pokud se vámi uvedená osoba na tuto akci již předtím sama přihlásila.

Zrušení účasti během akce

Při přerušení účasti během akce ze strany účastníka se kurzovné nevrací.

Zrušení kurzu

V případě zrušení kurzu ze strany Vitamíny s příběhem – klub z.s. má účastník nárok na vrácení celé jím uhrazené částky, příp. částky odpovídající rozsahu zrušení. Částku lze rovněž se souhlasem účastníka převést na jinou, jím vybranou akci.

Uchovávání poskytnutých osobních údajů a jejich využívání

Poskytnuté osobní údaje jako je jméno, e-mailová adresa a telefon jsou uchovávány tak, aby nedošlo k jejich zneužití. Jsou uchovávány na dobu neurčitou a jsou využívány zejména k zajištění možnosti přihlašování na akce, sdělování informací souvisejících s kurzy, na které se subjekt údajů přihlásil, a ke sdělování informací o plánovaných akcích. Z odběru informací o plánovaných akcích se lze kdykoliv odhlásit.

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Jste-li naším zákazníkem, odběratelem blogových článků nebo návštěvníkem webu, svěřujete nám své osobní údaje. Bezpečí Vašich osobních údajů je pro nás prioritou. Osobním údajům a jejich ochraně věnujeme proto náležitou pozornost. V těchto Zásadách zpracování osobních údajů („Zásady“) bychom Vás chtěli informovat o tom, jaké osobní údaje o Vás shromažďujeme a jakým způsobem je dále používáme, navštívíte-li naše webové stránky nebo využijete-li našich on-line služeb.

Správce osobních údajů

Jsme Vitamíny s příběhem s.r.o., IČ 05212529, sídlo Královická 544/8, 250 01 Brandýs nad Labem, sp. zn. C 290348 vedená u Městského soudu v Praze, a provozujeme webové stránky www.vitaminyspribehem.cz.

Jako správce jsme to my, kdo určuje účely, prostředky a délku doby zpracování Vašich osobních údajů.

Budete-li nás chtít v průběhu zpracování údajů kontaktovat, můžete tak učinit telefonicky na číslo +420 774 158 111 nebo prostřednictvím e-mailu info@vitaminyspribehem.cz 

Rozsah osobních údajů a účely jejich zpracování

Zpracováváme pouze osobní údaje, které nám sami svěříte, a to pro naplnění následujících účelů:

  • poskytování služeb, plnění smlouvy

Vaše osobní údaje v rozsahu jméno, příjmení a e-mail nezbytně potřebujeme k plnění smlouvy (zaslání e-booku, kontakt pro domluvení termínu objednaných služeb).

  • vedení účetnictví

Jste-li zákazníkem, Vaše osobní údaje v rozsahu fakturačních údajů nezbytně potřebujeme k tomu, abychom splnili zákonnou povinnost vystavování a evidence daňových dokladů.

  • marketing – zasílání blogových článků

Vaše osobní údaje v rozsahu jméno, příjmení a e-mail využíváme za účelem přímého marketingu – zasílání obchodních sdělení. Jste-li naším zákazníkem nebo odběratelem blogových článků, činíme tak z oprávněného zájmu, neboť důvodně předpokládáme, že Vás naše novinky zajímají, a to po dobu pěti (5) let od poslední objednávky. Svůj souhlas můžete odvolat použitím odhlašovacího odkazu v každém zaslaném e-mailu.

Vaše osobní údaje si ponecháváme po dobu trvání smluvního vztahu a po jeho ukončení ještě po dobu běhu promlčecích lhůt prodloužených o jeden (1) rok, pokud příslušné právní předpisy nestanoví delší dobu k jejich uchování nebo jsme v konkrétních případech neuvedli dobu jinou.

Cookies

Při procházení našich webových stránek zaznamenáváme Vaši IP adresu, jak dlouho se na stránce zdržíte a ze které stránky přicházíte. Cookies používáme pouze pro měření návštěvnosti webu. Používání cookies můžete na svém počítači zakázat, naše stránky se Vám i tak zobrazí korektně.

Zabezpečení a ochrana osobních údajů

Vaše osobní údaje chráníme jako své vlastní a tak, jak je to jen možné. Přijali jsme a udržujeme veškerá dostupná technická a organizační opatření, která zamezují zneužití, poškození nebo zničení Vašich osobních údajů.

Předání osobních údajů třetím osobám

K Vašim osobním údajům mají přístup pouze naši spolupracovníci.                                                                                      Pro zajištění konkrétních zpracovatelských operací, které nedokážeme zajistit vlastními silami, využíváme služeb a aplikací zpracovatelů, kteří umí osobní údaje ochránit ještě lépe než my a na dané zpracování se specializují. Jsou to poskytovatelé následujících platforem:

SmartSelling a.s. (SmartEmailing, MioWeb, FAPI)

Facebook

Google

Pokud někdy v budoucnu budeme využívat další aplikace či zpracovatele, budou muset splňovat nejméně stejné nároky, jako klademe na své aktuální zpracovatele.

Předávání dat mimo Evropskou unii

Veškeré zpracování osobních údajů bude prováděno na území Evropské unie.

Vaše práva v souvislosti s ochranou osobních údajů

Máte právo na přístup k Vašim osobním údajům, jejich opravu nebo výmaz, popřípadě omezení zpracování. Máte také právo vznést námitku proti zpracování, můžete i podat stížnost u dozorového úřadu.

Budete-li chtít některého ze svých práv využít, prosím, kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu na adrese info@vitaminyspribehem.cz

Mlčenlivost

Ujišťujeme Vás, že všichni naši zaměstnanci a spolupracovníci, kteří zpracovávají Vaše osobní údaje, či by je zpracovávat mohli, jsou vázáni mlčenlivostí o osobních údajích i bezpečnostních opatřeních, jejichž zpřístupnění by ohrozilo zabezpečení Vašich osobních údajů. Tato mlčenlivost přitom trvá i po skončení smluvního vztahu mezi námi našimi spolupracovníky.

Tyto zásady zpracování osobních údajů platí od 25. května 2018.

Pouze 10% obyvatel žijících v zemích EU má optimální hladinu homocysteinu a celá třetina evropské populace vykazuje rizikové hodnoty.

Bezpečná hladina homocysteinu

Homocystein pod 9 μmol/l

Lidé, kteří mají hladinu homocysteinu 6 μmol/l a méně, zpravidla nebývají náchylní ke vzniku civilizačních chorob, a tyto hodnoty jsou bez klinického významu. Hodnoty nad 6 μmol/l nám říkají, že riziko vzniku chorob, jimž lze předcházet, je sice relativně malé, nicméně existuje.

Hladinu homocysteinu pod 9 μmol/l  má 10% obyvatel EU

 

Vaše tělo vzkvétá nebo uvadá?

Riziková hladina homocysteinu

Homocystein nad 9 μmol/l

Existuje zvýšené riziko, že onemocníte některou z běžných civilizačních chorob. Toto riziko se logicky sníží, pokud snížíte hladinu homocysteinu o několik bodů. Naopak riziko se zvyšuje čím vyšší je hladina homocysteinu. Hladina homocysteinu nad 18 μmol/l se pojí až s 50% rizikem,  že během následujících 10 až 30 let se u vás rozvine jedna z pěti hlavních civilizačních chorob: infarkt, mrtvice, cukrovka, rakovina a demence. 

Hladinu homocysteinu 9-12 μmol/l  má 35% obyvatel EU
Hladinu homocysteinu 12-15 μmol/l má 20% obyvatel EU
Hladinu homocysteinu 15-18 μmol/l má 20% obyvatel EU
Hladinu homocysteinu nad 18 μmol/l má 15% obyvatel EU

Homocystein Vitality s aloe vera pro hladinu homocysteinu do 9 μmol/l

Homocystein Vitality s aloe vera je přírodní produkt, který obsahuje v jedné kapsli všechny potřebné vitamíny pro snížení a udržení hladiny homocysteinu na ideální hladině. Užívá se 1-2 kapsle denně nalačno, dostatečně zapít vodou. 

Držte homocystein na uzdě pomocí doplňků stravy Homocystein Vitality

Homocystein Vitality s betainem pro hladinu homocysteinu nad 9 μmol/l

Homocystein Vitality s betainem je přírodní produkt, který obsahuje v jedné kapsli všechny potřebné vitamíny pro snížení vysoké hladiny homocysteinu. Užívá se 1-2 kapsle denně nalačno, dostatečně zapít vodou. 

Chcete-li si udržet optimální hladinu homocysteinu a snížit riziko vzniku civilizačních chorob, užívejte v dostatečném množství vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou. Přesné dávkování vitamínů se dá určit podle hladiny homocysteinu v krvi. Objednejte si poradenské služby k homocysteinu. Na konzultaci vás poradce naučí hladinu homocysteinu snižovat a udržovat na optimu.

Vyšší hladina homocysteinu obnáší následující rizika

Arterioskleróza. Pokud máte mírně zvýšenou hodnotu homocysteinu, zároveň se třikrát až čtyřikrát zvyšuje riziko poškození cév. U žen z 80 procent a u mužů z 60 procent.

Rakovina prsu. U žen v menopauze, které delší dobu trpí nedostatkem vitaminu B1, se zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu.  

Poruchy nálady. I nepatrně zvýšená hladina homocysteinu v krvi může vést k chronické únavě, poruchám nálady a problémům s pamětí.

Kolorektální karcinom. Riziko rakoviny tlustého střeva je nižší, pokud v dostatečném množství užíváte vitamin B6. Podle studie švédské univerzity Karolinska Institutet se tak možnost, že onemocníte rakovinou tlustého střeva, snižuje až o 49 procent.

Zánět střev. Zhruba u 80 procent pacientů, kteří trpí ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou, byl zjištěn nedostatek kyseliny listové.

Deprese. Nedostatek kyseliny listové koresponduje s rozvojem depresivního onemocnění. U starších žen, které mají málo vitaminu B12, existuje dvojnásobně vyšší možnost, že onemocní depresí.

Demence. V případě, že máte homocystein vyšší než 14 μmol/l, existuje dvakrát vyšší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby než u osob s optimálními hodnotami.     

Diabetes. Lidé s diabetem jsou obzvlášť citliví na vyšší hodnoty homocysteinu, neboť přebytečné aminokyseliny v krvi způsobují nervové a oběhové poruchy.

Infarkt. Vysoká hladina homocysteinu v krvi zvyšuje riziko infarktu až o 70 procent. Ženy užívající ve velkém množství kyselinu listovou a vitamin B6 mohou toto riziko snížit na polovinu.

Problémy v těhotenství. Mezi nejčastější vrozené vady u dětí patří defekty neurální trubice, jako je třeba spina bifida. Těhotné ženy, jež denně užívají 400 mg kyseliny listové, snižují riziko těchto defektů o 50 až 70 procent.

Trombóza. Každý pátý pacient se žilní trombózou má vysokou hladinu homocysteinu, což se projevuje poškozením vnitřních vrstev cév a zvýšeným rizikem vzniku cévní okluze.

Všechny poradny k homocysteinu v ČRVšechny poradny k homocysteinu v SR

Zdroj: http://www.homocystein-netzwerk.de

Jaká jsou rizika nedostatečného příjmu vitamínů u seniorů?


Základem pro udržení zdraví je kromě pohybu a duševního klidu především vyvážená strava. Ovoce a zelenina již neobsahuje tolik vitamínů a minerálů jako dříve, a proto je náročnější tělo těmito látkami dostatečně zásobovat pouze stravou. Se zdravím také úzce souvisí zvýšená hladina homocysteinu v krvi. Přestože vyšší koncentrace homocysteinu představuje rizika pro všechny věkové kategorie, patrně nejohroženější skupinou obyvatelstva jsou v tomto ohledu senioři.

Důvodem úbytku vitamínů ve stravě je např. průmyslová výroba potravin, globalizace trhu se zeleninou a ovocem, vyčerpaná zemědělská půda, chemické hnojení a kyselé deště. Tento deficit lze nahradit kvalitními doplňky stravy, ale o jejich užívání je nutné se poradit s odborníkem a dobře porozumět tomu, proč a co je třeba doplňovat. Doplňování vitamínů a minerálů má své pevné zásady a jejich dávkování je individuální.

V současnosti existuje řada studií analyzujících souvislosti mezi nedostatečným příjmem vitamínů, vyšší hladinou homocysteinu a vznikem atrofie mozku, kognitivní demence, Alzheimerovy choroby a kardiovaskulárních onemocnění. Vesměs jde o poruchy a nemoci, jež postihují zejména seniory, tedy osoby starší 60 let. Homocystein je toxická aminokyselina, která je přirozenou součástí buněk, ale pokud jí je příliš, škodí našemu zdraví.

Přínosy vitamínové trojice B6, B9 a B12

Hladina homocysteinu v krvi s věkem stoupá a u seniorů může dosahovat nebezpečných 20–25 μmol/l. Odborné studie ukazují, že optimální hladinu homocysteinu, tj. pod 10μmol/l, udržuje trojice vitamínů (pyridoxin – B6, kyselina listová – B9, kobalamin – B12), a to platí pro všechny věkové kategorie. Mnozí vědci se domnívají, že je to právě nedostatek těchto vitamínů v naší výživě, který stojí za větším výskytem civilizačních chorob. Doporučená denní dávka těchto vitamínů tedy představuje účinnou prevenci zmíněných onemocnění. Ideální kombinace zmíněných vitamínů se nachází např. v produktu Homocystein Vitality 

Snížení homocysteinu a prevence civilizačních onemocnění

Svoji hladinu homocysteinu by měl v podstatě znát každý. Je to důležitý předpovědní faktor, který může včas napovědět, zda se v organizmu nechystá něco nekalého. K homocysteinu můžeme přistupovat stejně jako třeba k cholesterolu nebo tlaku, jež se měří úplně běžně za účelem prevence. Také měření hladiny homocysteinu v krvi můžeme vnímat jako preventivní. Podle studie uveřejněné v britském časopise British Medical Journal je zvýšená hladina homocysteinu v krvi lepším předpovědním faktorem při vzniku těchto nemocí u starších lidí než cholesterol, krevní tlak a kouření.

Kam pro radu?

 

Vegani i vegetariáni by si měli dávat pozor aneb negativa bezmasé stravy

Názory na vegetariánství a veganství se různí. Někteří odborníci uvádějí, že vegetariáni mají nižší úmrtnost ve srovnání s běžnou populací, zatímco vegani mají snížené riziko vzniku některých chorob. Avšak konzumace bezmasé stravy v žádném případě není bez rizika. Nabízí se proto otázka, jaký dopad má vysoká hladina homocysteinu na stoupence tohoto životního stylu?

Patrně nelze spolehlivě doložit všechny pozitivní a negativní dopady vegetariánství a veganství na zdraví člověka, neboť v tomto ohledu se názory odborníků liší. Nicméně vegetariáni i vegani mohou čelit závažným zdravotním potížím, pokud svůj jídelníček neobohatí o vitamin B12.

Bezmasá strava má i benefity

Vědecké studie, jež analyzují zdravotní efekty vegetariánské stravy, přicházejí s odlišnými poznatky. Zatímco někteří výzkumníci potvrdili nižší úmrtnost vegetariánů oproti běžné populaci, jiní zjistili, že konzumenti vyhýbající se masité stravě mají nižší pouze riziko vzniku ischemické srdeční choroby, rakoviny či cukrovky. Podle amerických a kanadských odborníků na výživu je vyvážený vegetariánský jídelníček zdravý, bohatý na živiny a představuje účinnou prevenci i léčbu některých onemocnění. Vegetariáni díky lehké stravě nebývají obézní a mívají nízký cholesterol.

Vegani, kteří na rozdíl od vegetariánů nekonzumují živočišné bílkoviny, mají snížené riziko vzniku cukrovky 2. typu a ischemické srdeční choroby, nemívají sklony k nadváze a vysokému krevnímu tlaku. Jejich jídelníček je bohatý na vlákninu, hořčík, vitaminy B9, C a E, vápník a zinek. Ti, kdo nekonzumují živočišné tuky a bílkoviny, nemívají problémy s vysokým cholesterolem.

Pozor na nedostatek vitaminu B12

Avšak i při nesporných pozitivech vegetariánské a veganské stravy se mohou její konzumenti potýkat se závažnými zdravotními problémy, které přináší vysoká hladina homocysteinu, jež způsobuje nedostatek vitamínu B12. Zvýšené hodnoty homocysteinu bývají obecně spojovány se vznikem a rozvojem srdečních onemocnění, mrtvice, demence, deprese, chudokrevnosti a vrozených vad. Výzkumy potvrzují, že snížení homocysteinu v krvi zároveň snižuje riziko úmrtí způsobené mrtvicí. Pokud ale vegetariáni a vegani svůj jídelníček adekvátním způsobem obohatí o potraviny obsahující vitamin B12, tato rizika budou minimalizována.

Vitamín B12 chrání nervový systém. Jeho nedostatek v lidském organismu může způsobit demenci, hluchotu či slepotu. Vitamín B12, stejně jako kyselina listová (vitamín B9), je klíčový při dělení červených krvinek. Jelikož ti, kdo ve svém jídelníčku nepostrádají maso, zpravidla ve velkém přijímají kyselinu listovou, mají z poloviny vyhráno. Přitom lidský organismus potřebuje vitamín B12 pouze v malých dávkách – denní dávka činí zhruba 10 mikrogramů.

Co tedy zařadit do jídelníčku?

Vzácná shoda panuje mezi nutričními specialisty a veganskými odborníky na zdraví v tom, že potraviny rostlinného původu neobsahují pro vegany ani vegetariány dostatečnou denní dávku vitamínu B12. Vitamin B12 je tedy doporučeno nahrazovat doplňky stravy. V současnosti jsou jedinými spolehlivými zdroji B12 pouze obohacené potraviny a doplňky stravy. Vhodným doplňkem stravy je kupříkladu Homocystein Vitality, který je k dostání na českém trhu a k jehož správnému dávkování mohou poradit odborníci v rámci projektu Vitamíny s příběhem.

Je tedy velice důležité, aby si všichni vegetariáni a vegani sledovali hladinu vitaminu B12 a případně homocysteinu v krvi a aby si zajistili dostatečný příjem vitaminu B12, který je pro zdraví člověka naprostou nezbytností.

Článek vyšel na portálu Flowee.cz: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/2641-vegani-i-vegetariani-by-si-meli-davat-pozor-aneb-negativa-bezmase-stravy

Jak správně vybírat a užívat doplňky stravy

Žijeme v hektické době, která se na nás v mnoha ohledech negativně podepisuje. To se přirozeně týká také kvality potravin, jež bývá špatná jednak kvůli chemické devastaci půdy a jednak proto, že se Česká republika stala odbytištěm podřadných potravin. Poradíme vám, jak správně vybírat a užívat doplňky stravy, abyste se vyznali v džungli, kterou představuje trh s nimi.

Vědci zjistili, že náš jídelníček postrádá řadu životně důležitých živin, jako jsou vápník, draslík, hořčík a vitamíny A, B, C a D. Potraviny, které jsou běžně k dostání v supermarketech, navíc obsahují uměle vyráběné látky a jejich příjem může způsobovat nemalé zdravotní problémy. Britský deník Guardian nedávno šokoval veřejnost zjištěním, podle nějž nadnárodní korporace ve státech východní Evropy pod kvalitní značkou distribuují podřadné potraviny. Není proto divu, že mnozí odborníci doporučují, aby lidé konzumovali jen to, co jim skutečně prospívá, tedy kvalitní potraviny z biologického zemědělství.

Jsme to, co jíme?

V tom je ale háček, neboť většina z nás je z mnoha důvodů odkázána na koupi potravin v supermarketech nebo na stravování ve fastfoodech, což se přirozeně podepisuje na našem zdraví. Avšak stále více lidí nyní dospívá k názoru, že veškeré látky, které přijímáme společně se svou stravou, výrazně působí nejen na náš zdravotní stav, ale i na to, jak se celkově cítíme. A to je bezesporu dobrá zpráva.

Bohužel doba, v níž žijeme, je nekompromisně vázána na maximalizaci zisku, a to se zřetelně projevuje v průmyslové produkci potravin, kde se na případná zdravotní rizika koncových konzumentů příliš nehledí. Jinými slovy, moderní strava musí být co nejchutnější, nejvzhlednější a nejtrvanlivější, aby v první řadě byly uspokojeny potřeby trhu.

Sečteno a podtrženo: masová produkce potravin je zárukou, že se biologická hodnota stravy výrazným způsobem znehodnocuje a našemu tělu se nedostávají esenciální živiny (živiny, které si neumí tělo vytvořit samo). Zcela logicky nás pak trápí spousta neduhů: podléháme únavě, trápí nás bolesti kloubů či snížená imunita, máme sklony k depresím apod. Jak z tohoto začarovaného kruhu ven?

Jak na doplňky stravy?           

Řešením mohou být doplňky stravy, leč i v tomto ohledu na nás číhá nejedno úskalí. Někteří odborníci na výživu soudí, že téměř všechny doplňky stravy prodávané ve světě jsou syntetické látky, které jsou vyráběny v laboratořích, a proto je třeba k nim přistupovat jako k lékům. Nesprávně užívané a nebo dlouhodobě užívané mohou způsobit zdravotní problémy.

Mezi doplňky stravy existují zásadní rozdíly. Zatímco syntetické látky představují zdravotní riziko, přírodní doplňky mohou mít blahodárný vliv na naše zdraví. Takový názor zastávají odborní poradci z iniciativy Vitamíny s příběhem, neboť potraviny na našem trhu, jak je popsáno výše, postrádají životně důležité vitamíny a minerály. Toto sdružení se vedle poradenské činnosti k homocysteinu zabývá také poradenstvím, jak správně vybrat doplněk stravy, který by ideálně neměl obsahovat žádná barviva, náhradní sladidla, nebezpečné konzervanty, zahušťovadla a stabilizátory. Nezbytné je pečlivě a trpělivě studovat etikety doplňků stravy a vybírat jen takové, které nám zaručeně neuškodí. Např. na etiketách produktů Magnesium Vitality, Homocystein Vitality a Imune Vitality najdete pouze tělu prospěšné látky. Představují ideální pomocníky pro předcházení vzniku civilizačních onemocnění a udržování imunitního systému ve formě. Každý doplněk stravy je nutno adekvátně dávkovat, s čímž zájemce ochotně seznámí odborný poradce z iniciativy Vitamíny s příběhem.

Článek vyšel na portálu Zdraví a my

Poslanecká imunita je pevná po celý rok, ale co ta vaše?

Indický angrešt – bezkonkurenční zdroj vitamínu C

Máme dostatek jídla, ale horší kvality. Máme pěkné byty, ale přestáváme se pohybovat. Máme peníze, ale stres je naším každodenním společníkem. Řeč není jen o poslancích. Jak to vlastně je s tou naší imunitou? Proč ji máme právě v zimě oslabenou a co si pod pojmem imunita máme vlastně představit? 

Imunita je schopnost našeho organismu odolávat nejrůznějším vlivům zvenku i zevnitř.  Mezi tyto vlivy řadíme nejen nemoc, ale například i stres.  V našem těle probíhá každou sekundu několik miliard chemických reakcí, které udržují rovnovážný stav v našem těle, tj. zdraví. Na těchto chemických reakcích se významnou měrou podílí také minerály, vitamíny a stopové prvky. Ty dokáží tyto reakce podle potřeby urychlit nebo zpomalit, a tak je žádoucí dbát na to, aby jich naše tělo mělo dostatek.

Během podzimu a zimy náš organismus vynakládá více energie na vyrovnávání teplotních rozdílů.  Úbytek slunečního svitu, méně pohybu, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, stres či emoce, to jsou všechno faktory, které velmi výrazně oslabují náš organismus. Pro jeho posílení se zaměřte na odpočinek. Stejně jako se utišuje příroda kolem nás, najděte si i vy více času na relaxaci a spánek a především své tělo udržujte v teple. Proč si upírat tak příjemné věci, které pomáhají udržet zdraví přes zimní období?

Podzim a zima je suché období, vyživujte proto své tělo šťavnatými potravinami. Ideální jsou obiloviny, například teplé ovesné kaše a rýže. Z luštěnin pak čočka nebo bílé fazolky. Jezte čerstvé sezónní a lokální ovoce – jablka, hrušky, hrozny, blumy. Nejvhodnější zelenina je kořenová, tepelně upravená a samozřejmě fermentovaná. Nezapomínejte ani na skořici, zázvor a koriandr, koření, které důkladně zahřeje, a na mateřídoušku, měsíček, kopřivu a řebříček, tedy bylinky, které posilují plíce.

Pokud vás již trápí únava, častá nachlazení a bolesti hlavy, má váš organismus nedostatek minerálů, vitamínů a stopových prvků, které se jako katalyzátory podílejí na velmi důmyslném obranném mechanismu našeho těla. Běžně je dostaneme ze zdravé a pestré stravy. V zimním období však náš organismus nedostává vše, co potřebuje. V období změn teplot, stresu, různých životních otázek, emocí, absence slunce, přechodu sezón atd. organismus vyžaduje to, co sám nezíská. Jakmile nastane nedostatek těchto katalyzátorů, náš organismus se oslabuje, a tím se stává zranitelný.

Tady přicházejí na řadu vhodně zvolené doplňky stravy.  Vybírejte pouze doplňky v organické podobě, které váš organizmus nezatíží. Mezi takové doplňky stravy patří např. současná novinka na našem trhu – produkt Imune Vitality.  Kromě beta glukanů obsahuje bohatou směs medicinálních hub, indický angrešt a antioxidanty astaxantin a glutathion. Aby vaše imunita byla pevná bezmála jako ta poslanecká, stačí ke zdravému životnímu stylu přidat pravidelný denní odpočinek a doplňovat minerály, vitamíny a stopové prvky.

4 omyly o doplňcích stravy

Jak správně vybrat doplněk stravy a co sledovat na etiketách výrobků

Bez doplňků stravy (suplementů) se podle některých odborníků na zachování zdraví v dnešní době neobejdeme. Trh je jimi zaplavený. Jsou k dostání v lékárnách, v e-shopech, v prodejnách zdravé výživy, u poradců… Jak se však orientovat v jejich kvalitě a ceně? Jak se vyznat v informacích uvedených na etiketách? Kde hledat odpovědi na naše otázky? V přednášce budou uvedeny 4 nejčastější omyly spojené s doplňky stravy a tipy, jak správně doplněk stravy vybrat. Přineste si produkty, které užíváte. Naučíte se na nich rozpoznat kvalitní výrobek od nekvalitního.

Vstupné : 150,-Kč
Datum: středa 21.února 2018 od 18:00 do 19:00
Místo: Kulturní dům v Holýšově, Americká 516
Přednáší: Mgr. Michaela Verde Beitlová, autorka projektu Vitamíny s příběhem

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube

Pro zlepšení obsahu webu používáme cookies. více informací

Pro zlepšení obsahu webu používáme cookies. The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close