6 výhod konzumace červené řepy

Červená řepa je starobylá plodina, která rostla v přirozeném prostředí na pobřeží severní Afriky, Asie a Evropy již v pravěku. Původně se konzumovaly pouze listy plodiny, teprve až v období starověkého Říma se začala tato zelenina pěstovat způsobem, jak jej známe i my. Třebaže se mnohým z nás mohla červená řepa zošklivit ve školní jídelně, bylo by příliš krátkozraké vyřadit ji z našeho jídelníčku. Níže uvádíme šest výhod, které vašemu zdraví přináší konzumace této nenahraditelné plodiny.

1. Snižuje krevní tlak

Pití šťávy z červené řepy vám může pomoci snížit tlak v řádech hodin. Jedna studie uvádí, že  sklenice šťávy z červené řepy snižuje systolický krevní tlak o 4 až 5 bodů. Červená řepa totiž obsahuje dusičnany, které se ve vašem těle přemění na oxid dusičný. Ten uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy, a tím se zlepšuje proudění krve a zároveň snižuje krevní tlak.

2. Povzbuzuje energii   

Když potřebujete mít energii, abyste zvládli trénink nebo posilování, může vám opět pomoci pití šťávy z červené řepy. Ti, kdo před cvičením pili šťávu z červené řepy, vydrželi cvičit až o 16 procent déle než ostatní. Princip je podobný jako při snižování krevního tlaku.

3. Bojuje se záněty

Červená řepa je jedinečným zdrojem betainu, tedy živiny, které pomáhá chránit buňky, proteiny a enzymy před environmentálním stresem. Betain také pomáhá potlačovat záněty, chránit orgány těla, předcházet vaskulárním onemocněním, zvyšovat tělesný výkon a pravděpodobně pomáhá při prevenci řady chronických nemocí.

4. Snižuje riziko rakoviny

Výkonné fytonutrienty, které červené řepě propůjčují její sytě červenou barvu, mohou působit jako protirakovinné látky. Výzkum ukázal, že extrakt z červené řepy může fungovat jako přírodní podpůrné léčivo při léčbě rakoviny prsu, slinivky břišní a rakoviny prostaty.

5. Je bohatá na hodnotné živiny a vlákniny      

Červená řepa obsahuje velké množství vitaminu C, který posiluje imunitu, dále obsahuje vlákninu a základní minerály, jako je draslík (draslík je nezbytný pro zdravou nervovou tkáň a funkci svalů) a mangan (který je potřebný při tvorbě kostí, působí blahodárně na játra, ledviny a slinivku břišní). Červená řepa také obsahuje kyselinu listovou, která redukuje riziko vad u novorozenců.

6. Podporuje detoxifikaci organismu

Betalainová barviva obsažená v červené řepě podporují detoxifikační proces druhé fáze, během něhož se rozkládají toxiny navázané na ostatní molekuly, aby tak mohly být vyloučeny z těla. Červená řepa je tradičně ceněna pro svou podpůrnou roli, kterou hraje při detoxifikaci organismu, čištění krve a jater.

Červená řepa je v logu projektu Vitamíny s příběhem

Z historického hlediska znamená symbol ruky moc. Ruka drží a opečovává červenou řepu, zeleninu navýsost královskou. Červená řepa symbolizuje potřebu dodávat tělu dostatek živin, vitamínů a minerálů, bez kterých není možné žít. Červená barva plodiny je symbolem krve, vitality, síly života a energie. Kořen je symbolem životní opory.