Žijeme v hektické době, která se na nás v mnoha ohledech negativně podepisuje. To se přirozeně týká také kvality potravin, jež bývá špatná jednak kvůli chemické devastaci půdy a jednak proto, že se Česká republika stala odbytištěm podřadných potravin. Poradíme vám, jak správně vybírat a užívat doplňky stravy, abyste se vyznali v džungli, kterou představuje trh s nimi.
Vědci zjistili, že náš jídelníček postrádá řadu životně důležitých živin, jako jsou vápník, draslík, hořčík a vitamíny A, B, C a D. Potraviny, které jsou běžně k dostání v supermarketech, navíc obsahují uměle vyráběné látky a jejich příjem může způsobovat nemalé zdravotní problémy. Britský deník Guardian nedávno šokoval veřejnost zjištěním, podle nějž nadnárodní korporace ve státech východní Evropy pod kvalitní značkou distribuují podřadné potraviny. Není proto divu, že mnozí odborníci doporučují, aby lidé konzumovali jen to, co jim skutečně prospívá, tedy kvalitní potraviny z biologického zemědělství.
Jsme to, co jíme?
V tom je ale háček, neboť většina z nás je z mnoha důvodů odkázána na koupi potravin v supermarketech nebo na stravování ve fastfoodech, což se přirozeně podepisuje na našem zdraví. Avšak stále více lidí nyní dospívá k názoru, že veškeré látky, které přijímáme společně se svou stravou, výrazně působí nejen na náš zdravotní stav, ale i na to, jak se celkově cítíme. A to je bezesporu dobrá zpráva.
Bohužel doba, v níž žijeme, je nekompromisně vázána na maximalizaci zisku, a to se zřetelně projevuje v průmyslové produkci potravin, kde se na případná zdravotní rizika koncových konzumentů příliš nehledí. Jinými slovy, moderní strava musí být co nejchutnější, nejvzhlednější a nejtrvanlivější, aby v první řadě byly uspokojeny potřeby trhu.
Sečteno a podtrženo: masová produkce potravin je zárukou, že se biologická hodnota stravy výrazným způsobem znehodnocuje a našemu tělu se nedostávají esenciální živiny (živiny, které si neumí tělo vytvořit samo). Zcela logicky nás pak trápí spousta neduhů: podléháme únavě, trápí nás bolesti kloubů či snížená imunita, máme sklony k depresím apod. Jak z tohoto začarovaného kruhu ven?
Jak na doplňky stravy?
Řešením mohou být doplňky stravy, leč i v tomto ohledu na nás číhá nejedno úskalí. Někteří odborníci na výživu soudí, že téměř všechny doplňky stravy prodávané ve světě jsou syntetické látky, které jsou vyráběny v laboratořích, a proto je třeba k nim přistupovat jako k lékům. Nesprávně užívané a nebo dlouhodobě užívané mohou způsobit zdravotní problémy.
Mezi doplňky stravy existují zásadní rozdíly. Zatímco syntetické látky představují zdravotní riziko, přírodní doplňky mohou mít blahodárný vliv na naše zdraví. Takový názor zastávají odborní poradci z iniciativy Vitamíny s příběhem, neboť potraviny na našem trhu, jak je popsáno výše, postrádají životně důležité vitamíny a minerály. Toto sdružení se vedle poradenské činnosti k homocysteinu zabývá také poradenstvím, jak správně vybrat doplněk stravy, který by ideálně neměl obsahovat žádná barviva, náhradní sladidla, nebezpečné konzervanty, zahušťovadla a stabilizátory. Nezbytné je pečlivě a trpělivě studovat etikety doplňků stravy a vybírat jen takové, které nám zaručeně neuškodí. Např. na etiketách produktů Magnesium Vitality, Homocystein Vitality a Imune Vitality najdete pouze tělu prospěšné látky. Představují ideální pomocníky pro předcházení vzniku civilizačních onemocnění a udržování imunitního systému ve formě. Každý doplněk stravy je nutno adekvátně dávkovat, s čímž zájemce ochotně seznámí odborný poradce z iniciativy Vitamíny s příběhem.
Článek vyšel na portálu Zdraví a my