6 výhod konzumace červené řepy

Červená řepa je starobylá plodina, která rostla v přirozeném prostředí na pobřeží severní Afriky, Asie a Evropy již v pravěku. Původně se konzumovaly pouze listy plodiny, teprve až v období starověkého Říma se začala tato zelenina pěstovat způsobem, jak jej známe i my. Třebaže se mnohým z nás mohla červená řepa zošklivit ve školní jídelně, bylo by příliš krátkozraké vyřadit ji z našeho jídelníčku. Níže uvádíme šest výhod, které vašemu zdraví přináší konzumace této nenahraditelné plodiny.

1. Snižuje krevní tlak

Pití šťávy z červené řepy vám může pomoci snížit tlak v řádech hodin. Jedna studie uvádí, že  sklenice šťávy z červené řepy snižuje systolický krevní tlak o 4 až 5 bodů. Červená řepa totiž obsahuje dusičnany, které se ve vašem těle přemění na oxid dusičný. Ten uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy, a tím se zlepšuje proudění krve a zároveň snižuje krevní tlak.

2. Povzbuzuje energii   

Když potřebujete mít energii, abyste zvládli trénink nebo posilování, může vám opět pomoci pití šťávy z červené řepy. Ti, kdo před cvičením pili šťávu z červené řepy, vydrželi cvičit až o 16 procent déle než ostatní. Princip je podobný jako při snižování krevního tlaku.

3. Bojuje se záněty

Červená řepa je jedinečným zdrojem betainu, tedy živiny, které pomáhá chránit buňky, proteiny a enzymy před environmentálním stresem. Betain také pomáhá potlačovat záněty, chránit orgány těla, předcházet vaskulárním onemocněním, zvyšovat tělesný výkon a pravděpodobně pomáhá při prevenci řady chronických nemocí.

4. Snižuje riziko rakoviny

Výkonné fytonutrienty, které červené řepě propůjčují její sytě červenou barvu, mohou působit jako protirakovinné látky. Výzkum ukázal, že extrakt z červené řepy může fungovat jako přírodní podpůrné léčivo při léčbě rakoviny prsu, slinivky břišní a rakoviny prostaty.

5. Je bohatá na hodnotné živiny a vlákniny      

Červená řepa obsahuje velké množství vitaminu C, který posiluje imunitu, dále obsahuje vlákninu a základní minerály, jako je draslík (draslík je nezbytný pro zdravou nervovou tkáň a funkci svalů) a mangan (který je potřebný při tvorbě kostí, působí blahodárně na játra, ledviny a slinivku břišní). Červená řepa také obsahuje kyselinu listovou, která redukuje riziko vad u novorozenců.

6. Podporuje detoxifikaci organismu

Betalainová barviva obsažená v červené řepě podporují detoxifikační proces druhé fáze, během něhož se rozkládají toxiny navázané na ostatní molekuly, aby tak mohly být vyloučeny z těla. Červená řepa je tradičně ceněna pro svou podpůrnou roli, kterou hraje při detoxifikaci organismu, čištění krve a jater.

Červená řepa je v logu projektu Vitamíny s příběhem

Z historického hlediska znamená symbol ruky moc. Ruka drží a opečovává červenou řepu, zeleninu navýsost královskou. Červená řepa symbolizuje potřebu dodávat tělu dostatek živin, vitamínů a minerálů, bez kterých není možné žít. Červená barva plodiny je symbolem krve, vitality, síly života a energie. Kořen je symbolem životní opory.

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube

Pro zlepšení obsahu webu používáme cookies. více informací

Pro zlepšení obsahu webu používáme cookies. The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close