Pouze 10 procent obyvatel žijících v zemích EU má optimální hladinu homocysteinu a celá třetina evropské populace vykazuje rizikové hodnoty. Zvýšená hladina homocysteinu nejčastěji vzniká nedostatečným příjmem vitamínů a minerálů z potravy. Jde o tak rozšířený jev, že postihuje v nějaké míře prakticky veškerou dospělou populaci a značnou část dětí a mládeže.
Co je to homocystein?
Homocystein je toxická aminokyselina, která se tvoří přirozeně v buňkách jako produkt jedné z biochemických reakcí. Při nedostatečném příjmu vitamínů si s homocysteinem buňky nevědí rady, proto jeho přebytek vylučují do krve, kde se hromadí a může svojí toxicitou způsobit různá poškození, která zdravotnictví souborně nazývá civilizační choroby. Zvýšená hladina homocysteinu v krvi může být jednou z příčin infarktu, mrtvice, spontanního potratu, neplodnosti, deprese, stařecké demence, únavy, migrény, nebo zánětů střev a kloubů.
Problémy s homocysteinem měli lidé vždy. Nebyly časté, nebyly pojmenované a nikdo dlouho netušil, že existuje. Homocystein byl objeven v roce 1932 Vincentem Du Vigneaudem, americkým biochemikem a nositelem Nobelovy ceny za chemii. Právě on ho popsal jako toxickou aminokyselinu. Souvislost infarktu a mrtvice se zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi prokázal v roce 1962 americký vědec a lékař Kilmer S. McCully, který navázal na výzkumy Du Vigneauda ze 30. let. Výzkumy na toto téma pokračují až do dnešní doby, doposud bylo vydáno přes 14 tisíc výzkumných zpráv.
Svoji hladinu homocysteinu by měl v podstatě znát každý. Je to důležitý předpovědní faktor, který může včas napovědět, zda se v organizmu nechystá něco nekalého. K homocysteinu můžeme přistupovat stejně jako třeba k cholesterolu nebo tlaku, jež se měří úplně běžně za účelem prevence. Také měření hladiny homocysteinu v krvi můžeme vnímat jako preventivní. Podle studie uveřejněné v britském časopise British Medical Journal je zvýšená hladina homocysteinu v krvi lepším předpovědním faktorem při vzniku těchto nemocí u starších lidí než cholesterol, krevní tlak a kouření.
Výsledek rozboru krve na homocystein může napovědět, zda se dožijete vysokého věku v dobrém zdravotním stavu či nikoliv. Kvůli nedostatku vitamínů v potravinách bývá často hladina homocysteinu v krvi příliš vysoká. Může to znamenat, že se projeví některá z běžných civilizačních chorob. Při tom udržet homocystein na ideální hladině a ochránit tak své zdraví je celkem snadné. Sledovat hladinu homocysteinu v krvi doporučují např. MUDr. Karel Erben, prof. RNDr. Anna Strunecká Dr.Sc., Patric Holford, nutriční specialista z Velké Británie, a Uwe Karstädt, přírodní léčitel z Německa.
Jaká je bezpečná hladina homocysteinu?
Za optimální hodnotu se považuje 6 μmol/l a méně. Lidé, kteří mají hladinu homocysteinu 6 μmol/l a méně, zpravidla netrpí chorobami spojenými s hyperhomocysteinémií (tj. vysokou hladinou homocysteinu v krvi). Tyto hodnoty jsou bez klinického významu.
Hodnoty nad 9 μmol/l nám říkají, že riziko vzniku chorob, jimž lze předcházet, je sice relativně malé, nicméně existuje. Tyto hodnoty má zhruba 35 procent obyvatel Evropské unie.
Při hodnotách nad 12 μmol/l existuje zvýšené riziko, že onemocníte některou z civilizačních chorob. Toto riziko se logicky sníží, pokud snížíte hladinu homocysteinu. S těmito hodnotami žije asi 20 procent obyvatel EU.
Pokud máte homocystein 15 μmol/l a více, existuje riziko, že jednou zemřete v důsledku nemocí, jimž se dá předcházet, a to i přesto, že jimi nyní netrpíte. Tyto hodnoty má cca 20 procent občanů EU.
Hodnoty nad 18 μmol/l se pojí až s 50 procentním rizikem, že během následujících 10 až 30 let onemocníte buďto rakovinou či Alzheimerovou chorobou, anebo vás stihne infarkt nebo mrtvice. Asi 10 procent evropské populace má tyto hodnoty.
Při hodnotách 20 μmol/l a více existuje vysoké riziko rozvoje jedné z pěti hlavních civilizačních chorob: infarktu, mrtvice, cukrovky, rakoviny a demence. Lidé, kteří mají homocystein nad 20 μmol/l, jsou ohroženi i dalšími civilizačními onemocněními, jakými jsou deprese, chronické záněty či Parkinsonova choroba. S těmito hodnotami žije asi 5 procent obyvatel Evropské unie.